Kaleien

Kaleien is een schildertechniek waarbij met een kwast een dikke pap op kalkbasis op een bakstenen gevel gesmeerd wordt. De techniek vindt zijn oorsprong in het 'kalken' zoals dat vroeger gedaan werd. In de loop der decennia werden gevels van boerderijen door meermaals witten, voorzien van een alsmaar dikker wordende kalklaag. De voegen slippen hierbij dicht maar blijven zichtbaar. Kaleien is een methode waarbij de uitstraling van dit langdurige proces geïmiteerd wordt in een enkele arbeidsgang.

Het resultaat

Het resultaat is een geëgaliseerde muur met een levendige uitstraling dankzij de subtiele kleurnuances. Door het verschil in zuigkracht van voeg en steen, ontstaan lichte kleurverschillen. De voeg blijft lichtjes zichtbaar. Door verwering ontstaan in de loop der jaren eveneens kleurverschillen wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van kalei. 

Mooi en beschermend

Kalei is niet alleen mooi maar draagt ook bij aan de bescherming van een gevel. Deze zorgt namelijk voor goede bescherming van de gevel tegen de weersomstandigheden zoals slagregen.

Daarnaast is een kalei zeer dampopen. Doordat het om een vrij dunne pleister gaat, kunnen zouten relatief vrij gemakkelijk door de kalei migreren. Dit zorgt als geheel voor een verbeterde muurhuishouding.

Een aantal voorbeelden / referenties

Hoeve Sint-Maria-Aalter Meer over dit project